Öktem Sigorta Acenteliği Ltd.Şti. Allianz Sigorta Anlaşmalı Acentesidir

Domuz gribi ile ilgili bilinenler…

Hasta bir kişinin öksürmesi ve/veya hapşırmasıyla tükürük zerrecikleri havaya yayılarak sandalye masa gibi yüzeylere bulaşabilir. Kişi, virüsün bulaştığı bir yere dokunduktan sonra ellerini ağzına, gözlerine veya burnuna sürmesi halinde virüsü kapabilir. Yüzeylerde virüsün canlı kalma süresini ortamın ısısı, nem oranı, yüzey niteliği vb. etkiler. Hasta kişinin temasının olduğu bu yüzeylere dokunulmamalı, herhangi bir sebeple dokunulduysa eller derhal yıkanmalıdır.
Bu yüzden de sıklıkla ev, ofis ve okullarda kirliliğin çok olacağı yüzeylerde temizlik yapılması gereklidir. Temizliğin normalde kullanılan standart ortam temizlik ürünleri ile yapılması yeterlidir. Ellerin sabun ve su ile yıkama or4 Şubattamı bulunmadığı durumlarda alkol bazlı el temizlik ürünlerinin kullanılması önerilir.

Çocuklar, domuz gribine yol açan virüsleri erişkinlere göre daha çok yayarlar. Kalabalık ve havasız ortamlar da risk oluşturduğu için bu tür ortamlardan uzak durmak gerekir ve kapalı alanlar da sıkça havalandırılmalıdır.

Oseltamivir ve zanamavır isimli antiviraller, ilk 48 saat içinde alınırsa belirtilerin azalmasına ve komplikasyonların önlenmesinde etkilidir. Hekim, hastalık riski taşıdığını düşündüğü takdirde antiviral tedavi verecektir. Özellikle başka riskli hastalık grubunda olanlara (yaşlı ve çocuklar ile hamileler, kalp, akciğer veya böbrek hastalığı olanlar ile kanser ve benzeri tedavi altında olanlar) ve enfeksiyonu ağır geçirenlere bu tarz tedaviler uygulanır.

Hastalık kapmışsanız, riskli olan grup olan yaşlı ve çocuklardan uzak kalmanız, öksürme ve hapşırma sırasında mendille ağız ve burnunuzu kapamanız ve sonrasında mendili atmanız önerilir.