Öktem Sigorta Acenteliği Ltd.Şti. Allianz Sigorta Anlaşmalı Acentesidir

Doğma büyüme kötümserler için yol haritası…

22-eylulNasıl daha iyimser olunur?

Yarısı dolu bir bardağı yarısı boş olarak görmek aynı derecede doğrudur. Ancak pozitif bakış açısını seçmek muhakkak ki akıl ve fiziksel sağlığınız için daha faydalıdır.

Yapılan pek çok araştırma iyimser bakış açısının;

Stres kontrolüne
Acıyla daha rahat başa çıkabilmeye
Daha keyifli hissetmeye
Sağlıklı yaşam tarzı tercihlerini desteklemeye
Erken ölüm risklerini azaltmaya yardımcı olabildiğini gösterir.

Doğma büyüme karamsar biri dahi olsanız, iyimser olmanın getireceği lütuflardan faydalanmak için yapabileceğiniz bazı şeyler olabilir.

Psikologlar der ki; iyimserlik, üzerinde pratik yapabileceğiniz ve geliştirebileceğiniz bir yetenektir.

İyimserlik nedir ve neden sağlıklıdır?

İyimserlik, herşeyin iyiye doğru gideceği konusunda genel bir beklenti halidir. Derhal olmasa dahi uzun vadede.
İyimserlerin hayatın acı gerçeklerine karşı kayıtsız olduklarına dair bir şehir efsanesi vardır. Ancak uzmanlar, iyimserlerin zorlu durumları görebildiklerini fakat onları üstesinden gelebilecekleri bir mücadele ya da çözebilecekleri bir problem olarak alma eğiliminde olduklarını söyler.
Ünlü bir psikolog, iyimserlik ve sağlık arasındaki bağın şu şekilde açıklanabileceğini söyler; iyimserlik insanların, herşey şuanda istediğim gibi olmasa dahi gelecekte daha iyisini yapabilirim demelerine imkan tanır. Bu ”daha iyisini yapabilirim” tavrı stres ve depresyonu yatıştırmaya yardımcı olur.
Ayrıca bu tutum, daha sağlıklı beslenmeye, sigarayı bırakmaya, egzersiz yapmaya çalışıyorsanız da işe yarayacaktır.
Ancak iyimserlik ve yadsıma arasında çok ince bir çizgi olduğu söylenir.
Bu çizginin doğru tarafında olabilmek için iyimserlik çerçevenizin gerçekliğe oturması gerekmektedir. Sigarayı bırakmanın güç fakat yapılabilir bir şey olduğunu düşünmek hem iyimser hem de gerçekçi olmaktır. Ancak sigarayı bırakma konusunda endişeye mahal olmadığını düşünmek çünkü sigaradan size zarar gelmeyeceğine inanmak kendini kandırmaktır.

İyimserliğinizi arttırmak için;
Eğer sürekli ”bu iş olmaz” diye düşünenlerdenseniz, siz doğuştan bir kötümsersiniz demektir. Kötümser olmaya dair eğilim bazı insanların genetik yapılarının bir parçasıdır. Ayrıca çoğunlukla çevre ve kişisel hayat tecrübeleri ile şekillenir. Ancak en tutucu kötümserler dahi alıştırma yaparak daha pozitif olmayı öğrenebilirler.
Parçalı bulutlu bir havada, ister güneşi isterseniz bulutları görmeyi tercih eden bir insan olun; sizinle aşağıda paylaşacağımız tavsiyeler iyimser tarafınızı cesaretlendirmenize yardımcı olacaktır.

– Negatif düşüncelerinize meydan okuyun…karamsar düşünceler arasında kaybolduğunuzda sanki tüm olumsuz olaylar sonsuza dek sürecek, yaptığınız herşeyi mahvedecek ve bunu değiştirecek gücü hiç bulamayacakmışsınız gibi hissettirir. Böyle durumlarda kendinize bunun gerçekten doğru olup olmadığını sorun. Gerçekten bu kadar çaresiz olabilir misiniz? Ayrıca hayatınızda tanıdığınız en mantıklı kişileri gözünüzün önüne getirin. Onlar böyle durumlarda ne gibi çareler üretirlerdi. Bırakın olumsuz düşünceleriniz onların mantık duvarlarından sekip gitsin.

– Zihninizde bir mesafe yaratın… Güç bir durumla nasıl başa çıkacağınıza emin olamıyorsanız kendinizi resmin dışına çıkarın. Aynı durumda olan bir karakter hakkında film seyrediyormuş gibi davranın. Tabii bu hayali karakteriniz dünyanın en pozitif insanı olmalı. Bu karakterin mevcut durum karşısında neler yapabileceğini hayal edin.

– Şükür günlüğü tutun. Her gece o gün olan ve minnet duyabileceğiniz en az 3 güzel olay yazın. Çok büyük şeyler olmasına gerek yok, birinin size metroda yer vermesi dahi olabilir. Buradaki amaç her akşam kendinize hayatınızda minnet duyabileceğiniz iyilikleri hatırlatmanız.

– İyi bir uyku çekin! İyi dinlendiğinizde pozitif olabilmek kolaylaşıyor. Yapılan araştırmalar 7-8 saatlik deliksiz bir uykunun hayata daha olumlu bakabilmemizi sağladığını söylemekte bizlere.

İyimser ve sağlıklı günlere…